XMontheway

Welcome to our travel blog.

Kineska Kuhinja – Stir Frying

Popularna kineska metoda pripreme hrane ‘sitr frying’ iliti prženje uz mješanje fokusira na teksturu, začine i okus hrane. U ovom postu ćemo ukratko prikazati metodu temeljme popularne emisije dviju vrhunskih šefova iz Pekinga.

Za jednostavan ‘stir fry’ biti će Vam potrebno:

 • Meso:
  • Teletina
 • Povrće:
  • Stabljika i listovi celera
  • Paprika (ajvar ili babura)
 • Začini i začinsko bilje:
  • Čili papričice
  • Ukiseljene ljute papričice
  • Češnjak
  • Đumbir
  • Koriander
  • Crni papar
  • Soja sos
  • Shaosing vino za kuhanje (može se zamijeniti sa drugim alkoholom kao što je čista rakija, votka i slično)

Priprema:

Teletinu narežemo okomito vlaknima. Tako će tekstura mesa biti meka i laka. Ova tehnika pripreme može se primijeniti i kod teletine i kod janjetine. Dok kod svinjetinu režemo uz vlakna za bolju teksturu.

Povrća potrebno je narezati na komadiće koje će biti oko 3/4 cm dugačke (kao šibice). U Francuskoj kuhinji ova tehnika se popularno naziva ‘julliene’. Bitno je da su komadi prikladne debljine da za vrijeme pripreme i kuhanja se ne prekuha. Ukoliko su komadići pretanki, oni će ubrzo uvenuti u woku i izgubiti tkz. crunch tj. hrskavost.

Brunoise en julienne: wat is het verschil? | Dagelijkse kost
Povrće narezano na ‘julliene’

Začini – Saoshing vino (ili rakija) je potrebno da se meso marinira. Soja sos je isto dobra kombinacija da se meso pripremi i da ona tijekom pripreme ima bolji ukus.

Mariniranje mesa:

Nakon što smo narezali meso, u manjoj posudi marinirat ćemo meso crnim paprom, soja sosom, saoshing vinom te dobro pomiješati. Nakon što smo dobro pomiješali dodat ćemo nekoliko kapi ulja (biljnog).

Tava za pripremu:

Za pripremu ‘stir fry’-a metalni wok je najbolji izbor. Metalni wok se najbrže grije i brzo širi toplinu. Ako vam tradicionalni metalni wok nije dostupan, možete iskoristiti i non stick duboku tavu za prženje.

Priprema wok-a za prženje: Ukoliko koristite tradicionalni metalni wok ona se priprema za kuhanje tehnikom ‘LIU GUO’. Svaki kineski restoran koristi ovu tehniku prilikom pripreme hrane u metalnom wok. Wok se prvo zagrije na jakoj vatri. Zatim se dodaje ulje da pokrije cijelu površinu woka, da površina ne bude lijepljiva. Nakon što se cijela površina pokrila, ulje se izbaci iz woka, te se dodajo novo ulje koje će se koristiti za pripremu hrane. Ovaj postupak kod kuhanja u kućanstvu nije nužna.

Priprema mesa:

Nakon što se ulje zagrijalo u tavi vašeg izbora, dodajte meso. Meso nemojte odmah miješati, inače postoji mogućnost da se ona zalijepi za dno tave. Kada se meso ispeklo, izvadite iz tave. Nemojte meso peći duže nego što je potrebno da se meso skuha. Ukoliko duže pečete, meso će postati žilavo. Meso vam može pustiti dosta soka tijekom ovog postupka, nemojte taj sok baciti, sačuvajte ga za sljedeći korak.

Priprema povrća:

U tavu ponovo stavite ulje i pustite da se ona zagrije. Kada se ulje dovoljno zagrijalo dodajte đumbir, ukiseljene papričice, čili papričice, češnjak te pustite da se prže i puste aromu. Nakon toga dodajte ostatak povrća (redosljed možete odrediti da prvo dodate najtvrđe povrće pa idete prema mekšem npr. ukoliko koristite mrkvu nju svakako dodajte prije paprike da se dovoljno omekša). Ako vam se čini da vam je tava suha, i da vam je povrće upilo ulje, dodajte sok od mesa koje ste sačuvali iz prijašnjeg koraka. Povrće pržite na mekoću koja vam odgovara, ali nemojte je prekuhati.

Dodajte meso nazad u tavu. Sada možete jelo začiniti crnim paprom, vegetom ili drugim začinom po izboru. Ukoliko koristite celer ili koriander, njih dodajte zadnje. Tako ćete sačuvati svijež okus tih namirnica.

Poslužite jelo uz malu posudicu riže, dobar tek!

Next Post

Leave a Reply

© 2022 XMontheway

Theme by Anders Norén